הרפואה המודרנית עשתה כברת דרך בשנים האחרונות בתחומים רבים.
כיום, קל יותר מבעבר, לאבחן בעיות רפואיות שונות ולטפל בהן בשלב מוקדם. לגילוי המוקדם יש חשיבות אדירה ביכולת לטפל בהצלחה בבעיה רפואית, במיוחד כאשר מדובר על הריון או לידה.
לרשותו של הצוות המטפל בנשים בהריון ולידה, אמצעי אבחון שונים לאיתור בעיות אצל האם או העובר, אך למרבה הצער, ישנם מקרים של רשלנות רפואית בלידה. לעיתים, הרשלנות הרפואית מתרחשת במהלך ההיריון עצמו ובמקרים אחרים, בלידה עצמה.
רשלנות בלידה עלולה לקרות מסיבות שונות ובין השאר, בשל בחירה לא נכונה בשיטת הלידה, אבחון מאוחר של בעיה בעובר וכיו"ב.
הדין קובע ארבעה תנאים לקיומה של רשלנות רפואית, מהם? על מי מוטל נטל ההוכחה כי התרחשה רשלנות בלידה? כיצד מגישים תביעת רשלנות רפואית בלידה?
רשלנות רפואית בלידה – ארבעת התנאים
עוולת הרשלנות הרפואית, מזכה את הנפגעים מטיפול רפואי רשלני, בזכות לפיצוי בגין הנזקים שגרם הטיפול. החוק דורש את קיומם של ארבעה תנאים, אשר יוצרים את העילה:
- קיומה של חובת זהירות: רשלנות רפואית יכולה להתרחש, רק כאשר ישנה חובת זהירות בין המטפל למטופל. הנחת המוצא היא כי כל רופא חב בחובה זו כלפי מטופליו, מרגע שהסכים לטפל בהם.
- המטפל הפר את חובת הזהירות: הטיפול שניתן היה בלתי סביר וחרג מסטנדרט הטיפול המקובל. כאשר מדובר על רשלנות בלידה, למשל, מחדלו של הרופא המטפל לבצע בדיקות מסוימות, אשר כל רופא סביר היה מבצע באותו מצב, בשל מצבה הרפואי של האם.
- נגרם לנפגע נזק פיזי: רשלנות רפואית בלידה, עלולה לגרום לנזק פיזי משמעותי ביותר לאם ו/לעובר. אחד המקרים השכיחים הוא מום ביילוד, בשל טיפול רפואי רשלני בלידה.
- קשר סיבתי: יש להראות כי הנזק הפיזי שנגרם, הוא תוצאה של הטיפולולא סביר כי נגרם בשל סיבה אחרת.
מי נושא בנטל ההוכחה בתביעות רשלנות רפואית
בתביעות רשלנות רפואית, לרבות רשלנות בלידה, נושא הנפגע בנטל ההוכחה. אולם, ישנם מקרים יוצאים מן הכלל, בהם יעבור נטל זה אל הנתבע. ככלל, על הנפגע להוכיח כי הרופא התרשל במתן הטיפול אך כשמתהפך הנטל, על הרופא יהיה לשכנע את בית המשפט, כי הטיפול שהעניק, לא היה רשלני.
אחד המקרים של העברת נטל ההוכחה, מתרחש כאשר התיעוד הרפואי חסר. במצב זה, יתקשה כל נפגע, להוכיח את התנהלותו הלקויה של הצוות המטפל, היות שחלק ניכר מן הראיות, איננו. כאשר נגרם לאישה ו/ליילוד, נזק פיזי במהלך הלידה, מוכרחה האם לקבל את התיעוד הרפואי של הלידה. בהעדרו, לא תוכל למעשה, להוכיח כי ההחלטות שקיבל הצוות המטפל, במהלך לידתה, היו רשלניות וגרמו לנזקים מהם היא או עוברה סובלים.
רשלנות בלידה – כיצד מגישים תביעה
עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית, הוא הכתובת אליה יש לפנות, על מנת להגיש תביעה לבית המשפט. רצוי מאוד לפנות למשרד עורכי דין, המטפל באופן ספציפי, בתביעות רשלנות רפואית בלידה.
יש להביא אל פגישת הייעוץ עם עורך הדין, את המסמכים הרפואיים ובמהלך הפגישה, יבקש עורך הדין את פירוט נסיבות המקרה. אם סבר עורך הדין, על פי ניסיונו, כי ייתכן ומדובר על מקרה של רשלנות בלידה, יעביר את המסמכים הרפואיים, למומחה רפואי, אשר ייתן חוות דעת ראשונית, האם אכן מדובר במקרה של רשלנות רפואית בלידה.
רשלנות בלידה עלולה להתרחש בשל סיבות שונות, למשל, בחירה שגויה בשיטת הלידה. לשם הגשת תביעת פיצויים, יש לפנות לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית. נטל ההוכחה, ככלל, יהיה על הנפגעים, אך ישנם מקרים בהם עובר הנטל לנתבע.